
Zkušenosti se samočistící pyrolytickou troubou. Takhle funguje a čistí pyrolýza
Není hospodyňky, která by nepoužívala elektrickou horkovzdušnou troubu. Jak ale na její údržbu a uchování vnitřní čistoty?
Už dávno jsou doby, kdy jsme byly nucené jí čistit složitě za pomocí různých chemických či podle babských rad přírodních přípravků. Dnes světu vládne samočištění pod názvem pyrolýza.
Obsah článku:
Co je to pyrolýza?
Pyrolýza je pojem složený ze dvou latinských slov: pýr = oheň a lysis = rozpuštění. Jednoduše si pod pyrolýzou představte fyzikálně-chemický děj, kdy za vysokých teplot dochází k přeměně odpadu na drobnější částice, v našem případě prach.
V kuchyni se setkáváme s nízkoteplotní pyrolýzou s teplotami do 500 °C. V jiných oborech se pracuje i s teplotami daleko vyššími.
Trouba s pyrolýzou aneb Samočistící pyrolytická trouba
Je tomu pár let, kdy se na trhu objevily kuchyňské trouby s technologií pyrolýzy. Dnes ji najdete v každém elektru, kuchyňském studiu či eshopu s elektronikou. Její výhoda je jednoznačná – nemusíte jí pracně čistit, čistí se sama.
Čistění trouby probíhá spuštěním programu pyrolýzy a pyrolytická trouba se sama vyčistí a všechen omastek či připáleniny promění v prach, který se jen setře.
Samotné čištění probíhá zhruba hodinu a půl až dvě a půl hodiny. Při čištění se trouba uzamkne, aby nedošlo ke spálení.
Jak často čistit troubu?
Jednou za čas je potřeba troubu vyčistit. Já osobně tak činím na jaře a na podzim z jednoho prostého důvodu. Trouba se zahřívá na teplotu až 500 °C a toto teplo jde samozřejmě postupně z trouby ven a ohřívá místnost.
V létě bychom tak místnost zbytečně přetápěly.
Při pyrolytickém čištění se ničí nejen nečistoty, ale i nechtěný zápach. A právě zápach je nezbytnou součástí pyrolytického čištění. Z toho důvodu nečistím troubu v zimě, kdy se nedá příliš větrat.
Kdo peče častěji, může čistit vícekrát za rok. Kdo méně, postačí klidně jednou ročně, ovšem na vyšší interval bych neprodlužovala. Přeci jen jde o hygienu v kuchyni.
Moje zkušenost s čištěním trouby pyrolýzou
Jak už to u mě bývá, věci dělám neplánovaně. Dnes to vypadá na hezké jarní počasí, proto se po snídani pustím do čištění trouby.
Nejprve vyndám všechny volné součásti trouby – tácy, pojezdy i ližiny po stěnách trouby. Nesmí tu nic zůstat, jinak by je vysoká teplota poničila.
Takhle vypadá má trouba po zimním pečení…
Zapínám pyrolytické čištění. Trouba ukazuje 2 hodiny.
Trouba se rychle zahřívá a zhruba po půl hodině je už na vysoké teplotě a začíná být cítit. Otevírám okna a pouštím do kuchyně jarní vzdoušek. Kuchyň se zároveň troubou příjemně vytápí.
Pokud by vás napadlo v průběhu čištění zkontrolovat jak se věci mají, máte naštěstí smůlu. Všechny pyrolytické trouby jsou vybavené zamykáním dvířek a po celou dobu i dobu chladnutí je trouba uzamčena.
Během pyrolýzy dochází k pálení mastnoty i připálenin, a to jak ze stěn, tak i samotných topných spirál. Zabráníte tak nerovnoměrnému pečení z důvodu nánosu nečistot.
Po dvou hodinách je hotovo, troubu vypínám a čekám, dokud nevychladne a sama se neodemkne.
Za dalších 30 minut ji otevírám a zde je výsledek. Nečistoty a připáleniny se proměnily na prach.

Prach, který jednoduše vlhkým hadříkem setřu, se odstraní skutečně snadno. Po srovnání přidávám stejné 3 fotky z mé zkušenosti s pyrolytickým čištěním.
Trouba je vyčištěna, kuchyň provětrána a já se mezitím mohla věnovat dalším povinnostem.
Závěr a mé doporučení
Pokud právě vybíráte novou troubu, určitě sáhněte po troubě se samočištěním. Je to skvělý pomocník a my hospodyňky se bez řádně čisté trouby prostě neobejdeme.
Naposledy aktualizoval
Přiřazeno: Čištění