
Jak rozpálit gril na brikety či dřevěné uhlí pomocí komínového startéru?
Od té doby, co jsem objevila komínový startér na rozpalování briget do našeho zahradního grilu, už nepotřebuji k rozdělání ohně manžela. Je to snadné, rychlé a bez většího ušpinění. Ukáži vám, jak na to.
Budete potřebovat:
- zahradní gril
- brikety na gril nebo dřevěné uhlí (doporučuji Weber za tuto cenu)
- komínový startér (např. tento)
- přírodní podpalovač (např. ekologické kostky 48ks za 129 Kč)
Nejdůležitější a hlavně nejužitečnější věcí, kterou vždycky užijete, je právě kominový startér. Lze jej za pár korun zakoupit jako klasický oválný od Webera či startér ve tvaru trianglu.
Doporučuji také přípravky na čištění grilu. Veškeré příslušenství seženete v každém zahradním obchodě či eshopu s grilovacími potřeby.
Potřebný čas: 40 minut.
- Připravte si gril
Než začnete vůbec gril rozpalovat, je potřeba jej připravit.
Gril umyjte. Já používám čistící prostředky na smaltový povrch a rošt. Postříkám povrchy, nechám prostředek chvíli působit a setřu papírovým ubrouskem. Rošt ještě odrbu čistícím kartáčem.
Gril dobře umístěte. Za prvé musí být na pevném a rovném povrchu, aby se nepřevrátil a nezpůsobil pohromu, a za druhé by měl být umístěn ideálně na bezvětrném místě, nebo alespoň tak, aby se dým nevalil na posezení. - Připravte si komínový startér
Komínový startér naplníte uhlíky nebo dřevěným uhlím. Do grilu na spodní rošt položte 2–3 podpalovače. Já používám přírodní podpalovače ve formě pilin namočených ve vosku. Zabráníte tak nechtěnému zápachu.
- Gril podpalte
Podpalovače zapalte sirkou / zapalovačem a startér na ně postavte. Po chvilce začnou hořet brikety či dřevěné uhlí a postupně se rozpalovat od spodu až na vrchol.
- Vyčkejte, než se celý startér rozpálí
Celé rozpálení komínového startéru trvá 30 až 45 minut.
Úspěšné rozpálení poznáte tak, že vrchní část briket či dřevěného uhlí už také hoří. - Brikety vsypte do grilu
Poslední částí je vysypání rozpálených briket do grilu. Vezměte si rukavici, abyste se nepopálily a pomalu a opatrně brikety vysypte na rošt.
- Celý gril rozpalte
Než začnete grilovat, ještě nechte pořádně opálit rošt. Nejen rošt, ale celý gril tak zbavíte případných nečistot a bakterií.
Zkrátka a dobře, při plném výkonu se gril rozpálí na 250 – 300 °C a tím se kompletně desinfikuje.
Nyní už je prostor pro váš gastronomický zážitek. Hoďte maso, ryby či zeleninu na gril a užijte si domácí grilování.
Naposledy aktualizoval
Přiřazeno: Grilování