
Snadný způsob přípravy jednoduchých domácích hranolek v troubě
Brambory, kaše, brambory, kaše… Změňte způsob zpracování brambor a místo tradičních receptů připravte jako přílohu k hlavnímu chodu chutné a hlavně jednoduché domácí hranolky. Jak na to?
Díky přípravě v troubě s minimem oleje získáte hranolky nejen jednoduše, ale především zdravě.
Potřebný čas: 40 minut.
Takto si snadno a jednoduše připravíte domácí hranolky v troubě:
- Omyjte brambory
Brambory neloupeme, proto je potřeba je pořádně umýt. Hrubší nečistoty můžete vzít drsnější stranou čisté kuchyňské houbičky.
- Připravte si olej
Nalijte trochu slunečnicového oleje do mističky a přidejte sůl. Používám hrubou, která se namočí olejem a později krásně rozpeče a změkne.
Přidat můžete i dle libosti další koření, jako trošku třeného česneku, papriku, chilli aj. dle chuti. Promíchejte a nechte odstát. - Brambory nakrájejte na hranolky
Nakrájejte hranolky z brambor na tloušťku zhruba jednoho prstu, tedy cirka 2 centimetrů. Délku nechte podle brambory.
Já osobně krájím bramboru na třikrát a poté dělám proužky hranolků. - Vložte je na tác
Nakrájené hranolky vsypte na tác. Mohou se překrývat, ale nemějte moc vysoké vrstvy, jinak se při pečení zmáčknou a slepí dohromady.
- Potřete je olejem
Pořádně bramborové hranolky potřete olejem. Ze všech stran a poctivě.
- Pečte hranolky v troubě
Hranolky pečeme v troubě 30 minut při 200 °C. Asi v polovině doby pečení je obrátíme, aby se opekly ze všech stran.
Pokud nebudou zlatavé, můžete přidat ještě 5 minut v programu grill. Nezapomeňte je ale hlídat. - Hotové bramborové hranolky servírujte
Nyní už stačí servírovat. Hodí se ke všemu – pečené věpřové, kuře, tortily, domácí hamburgery… no prostě jak se vám zlíbí. Dobrou chuť.
Naposledy aktualizoval
Přiřazeno: Vaření