Hospodyňkou.cz Naučte se být dobrou hospodyňkou Domácí spotřebičeMasoZahradaZelenina
Hrách setý

Jak správně zamrazit hrách setý? Čerstvý hrášek i na zimu

Sklízíte ze své zahrádky spoustu zelených lusků hrachu setého, běžně jako hrášku? Pokud jej nemáte v plánu všechen spotřebovat, uchovejte si jej na pozdější dobu. Jednou z nejlepších cest, jak uchovat hrášek, je jeho zamražení. Hrášek zmrazíte jednoduše…

Jak zamrazit hrášek?

K zamrazení hrášku budete potřebovat krom zralého a čerstvého hrášku i následující věci:

  • hrnec s vroucí a osolenou vodou
  • hrnec s ledovou vodou ideálně i s ledem
  • utěrku (látkovou či papírovou)
  • plech či tác, který se vejde do mrazáku
  • krabičky či sáčky na uchování hrášku

1) Připravte si hrášek

Zamrazit můžete jak samotný hrášek, tak i lusky. Dbejte však na to, aby byly plody čerstvé, neporušené a nebyly nahnilé či jinak znehodnocené.

Ideálně k mražení je právě sklizený hrášek ze zahrádky.

1) Blanšírujte hrášek

Blanšírování je technika, kterou využijete téměř u každého mražení zeleniny.

Nejprve přiveďte osolenou vodu k varu a hrášek do ní vsypte. Obvykle stačí tak 2–3 litry vody. Hrášek lze vařit i po částech na vícekrát, nemusíte vsypat celou úrodu najednou.

Hrášek ve vroucí vodě

Vařte hrášek 2 minuty a poté jej slijte a ihned vhoďte do připravené ledové lázně. Pokud chcete mrazit celé lusky, povařte je 3–4 minuty.

Získáte tak jistotu, že si hrách zachová svou chuť a především barvu. V ledové vodě nechte hrách také přibližně 2 minuty.

3) Osušte hrášek

Schlazený hrášek osušte na utěrce či papírových utěrkách a poté jej rozprostřete na tác.

4) Hrášek dejte postupně zamrazit

Suchý hrášek na tácu vložte do mrazáku. Tento krok je ideální proto, aby se vám kompletně celý hrášek nezamrazil do jedné velké koule.

Hrášku stačí asi 4 hodin v mrazáku, poté jej sesypte do igelitových sáčků či menších krabiček určených k mražení potravin a řádně je uzavřete. Ideální je také porcovat tak, jak jej budete potřebovat při vaření.

Jak dlouho zmražený hrášek vydrží?

Naprosto s přehledem vám hrášek v mrazáku vydrží čerstvý několik měsíců.

Ideální je hrášek spotřebovat před novou sklizní a uvolnit tak místo čerstvější várce hrachu.

Jak rozmrazit hrášek?

Potřebné množství hrachu vyndejte z mrazáku a nechte pár minut povolit. Poté jej stačí rovnou hodit do připravovaného pokrmu.

V případě polévek není nutné nechávat hrášek povolovat, ale můžete jej z mrazáku rovnou vsypat do hrnce.

Naposledy aktualizoval David dne .