Hospodyňkou.cz Naučte se být dobrou hospodyňkou Domácí spotřebičeMasoZahradaZelenina
Růžičková kapusta

Jak správně zamrazit růžičkovou kapustu?

Kapusta je vápníkový král, neboť ze všech zelenin má největší obsah vápníku a obsažený vitamín C má volný i vázaný, který se uvolňuje teprve vařením.

Růžičková kapusta se hodí jako příloha k masu nebo i samostatně s máslem jako večerní zob. Jak ji správně uskladnit, abyste měly růžičkovou kapustu stále při sobě a ideálně v čerstvém stavu? Zamrazte ji.

Jak zamrazit růžičkovou kapustu?

Zamrazení růžičkové kapusty je velice snadné a rychlé.

Připravte si:

  • čerstvou růžičkovou kapustu
  • hrnec se slanou vodou na na vaření
  • hrnec s ledovou vodou, ideálně i kostky ledu

Potřebný čas: 10 minut.

  1. Připravte si kapustičky

    Důležité je mrazit jen čerstvé a zdravé kapustičky. Otrhejte vnější lístky, pokud jsou povadlé nebo jinak znečištěné.

  2. Připravte si hrnce s vroucí a ledovou vodou

    V jednom hrnci začněte vařit vodu. Osobně doporučuji ji osolit a zároveň kápnout trochu octa. Ocet zmírní jinak nepříjemný zápach při předvaření kapustiček.
    Do druhého hrnce dejte ledovou vodu. Pokud máte možnost, přidejte i pár kostek ledu.

  3. Kapustičky povařte

    Růžičkovou kapustu opatrně hoďte do hrnce s vroucí vodou a povařte.
    Menší růžičky se vaří 1–2 minuty, ty větší pak 2–3 minuty.
    Pozor! Nevařte déle nebo se vám kapustičky rozvaří, začnou kašovitět a ztrácet barvu.
    Poté je zceďte a hoďte do ledové vody, kde vychladnou.

  4. Usušte kapustičky

    Po ochladnutí kapustičky vyndejte a nechte je okapat a oschnout.

  5. Zmrazte je, ideálně nadvakrát

    Máte-li prostorný mrazák a dostatek místa v něm, doporučuji nejprve na den dát kapusty zmrazit jednotlivě. Rozprostřete je na tác či do misky, aby na sobě neležely. Druhý den je přendejte do igelitových pytlíků.
    Pokud tuto možnost nemáte, vložte kapustičky ihned do pytlíků a nechte zmrazit. Doporučuji rovnou porcovat podle potřeby.

Tip: zkuste tyto krabičky na potraviny určené do mrazničky.

Jak dlouho vydrží mražená růžičková kapusta?

Při správném uskladnění v mrazáku při teplotě asi -23°C až -18°C vám růžičky bez problémů vydrží i jeden rok, minimálně však do nové sklizně.

Jak rozmrazit růžičkovou kapustu?

Růžičky vyndáme z mrazáku a vložíme do vroucí vody asi na 8 minut a prohříváme. Voda po vložení kapustiček už nesmí bublat, jinak je rozvaříte.

Růžičky můžeme také lehce orestovat, jen dejte pozor, abyste do rozpáleného oleje vkládaly růžičky suché – bez vody.

Restovaná růžičková kapusta

Podávejte třeba jako přílohu osolené a opepřené, polité máslem nebo posypaném nastrouhaným sýrem.

Naposledy aktualizoval David dne .
Přiřazeno: