Hospodyňkou.cz Naučte se být dobrou hospodyňkou Domácí spotřebičeMasoZahradaZelenina
Květák

Jak správně zamrazit květák? Čerstvý na vaření, pečení, smažení i do polévky

Květák je chutná a zdravá zelenina, která se hodí do mnoha receptů. Je skvělé, když se ráno rozhodnete vařit a nebude vám překážet v cestě chybějící surovina v podobě květáku.

Hodí se proto mít v mrazáku alespoň jeden menší sáček s růžičkami květáku pro případ nouze. Jak správně se takový květák má zamrazit?

Jak zamrazit květák?

Zamrazení květáku není žádná věda. Je potřeba jej nejprve krátce povařit, aby si zachoval svůj vzhled a chuť a následně zmrazit. Zde je podrobný postup.

Co budete potřebovat?

  • květák
  • hrnec s osolenou vodou a kapkou citrónové šťávy
  • hrnec se studenou vodou, ideálně i kostkami ledu
  • mikrotenové sáčky nebo uzavíratelné misky do mrazničky

TIP: Pokud máte domácí květák ze zahrádky, vložte jej na 20 minut do osolené studené vody. Zbavíte se tak nechtěného hmyzu.

Potřebný čas: 10 minut.

  1. Naporcujte květák

    Rozhodně doporučuji nemrazit celý květák, ale připravit si jej na menší porce. Růžičky od sebe oddělte tak, jak jste zvyklé s nimi pracovat.
    Jednoduše pokud budete chtít květák do polévky, udělejte menší kousky, než kdybyste chtěly mít květák na smažení.
    Květák očistěte a propláchněte vodou.Krájení květáku před mražením

  2. Připravte si hrnec s vroucí vodou a jeden se studenou

    Pro to, abychom uchovaly květák čerstvý a barevný, je potřeba jej krátce blanšírovat – spařit ve vroucí vodě.
    Do hrnce si nalijte dostatek vody, osolte ji a přidejte trochu citrónové šťávy, která vám pomůže držet barvu květáku a vitamíny v něm.
    Hrnec s vodou přiveďte k varu.
    Druhý hrnec napusťte studenou vodou, ideálně s kostkami ledu. V něm budeme později květák chladit.

  3. Blanšírujte na 2 minuty

    Do vroucí vody vsypte připravený květák a krátce povařte. Stačí 1–2 minuty v případě menších kousků květáku.
    Obvykle se řídím pravidlem, že vyčkám dokud znovu voda nezačne vřít a poté květák vyndavám.

  4. Květák zchlaďte

    Květák vyndejte z vroucí vody, zceďte a propláchněte studenou vodou.
    Následně jej nechte vychladnout v hrnci s ledovou vodou. Stačí nanejvýš 5 minut, obvykle ale tři.

  5. Nechte jej uschnout

    Vyndejte květák ideálně na prkénko či tác a nechte jej okapat.
    Nemusí být úplně suchý. Stačí jej nechat krátce proschnout a okapat, aby nebyl samá voda.

  6. Podle možností jej dejte do mrazáku

    Pokud máte velký mrazák, je ideální nejdřív růžičky květáku rozložit na tác a zmrazit je odděleně. Druhý den je přesypte do mikrotenových sáčků.
    Nemáte–li velký mrazák, ani já ne, jednoduše si naporcujte květák podle potřeby do mikrotenového sáčku a zavažte jej. Pokud máte sáčky slabé, doporučuji zabalit květák do dvou. Zabráníte tím vymrzání a odpařování vody.

Tip: Využijte tyto větší krabičky na potraviny vhodné do mrazáku.

Jak dlouho mražený květák vydrží?

Mražená zelenina by neměla mít problém vydržet alespoň půl roku.

Já osobně funguji ale tak, že při každém novém nákupu nejdříve zpracuji ten mražený.

Pokud pěstujete květák na zahrádce, určitě vám vydrží do příští sklizně. Déle však nedoporučuji. Ztrácí na chuti i vlastnostech.

Jak květák rozmrazit a vařit s ním?

Vyndejte jej z mrazáku, nechte chvíli povolit, aby se vám oddělily jednotlivé růžičky a následně s ním pracujte.

Do polévky můžete hodit květák rovnou a není potřeba jej povolovat.

Tip na konec: mrazte květák v trojobalu na smažení

Pokud máte rády smažený květák, není nic jednoduššího, než při přípravě oběda či večeře pár růžiček květáku obalených v trojobalu hodit do mikrotenových sáčků a zamrazit je.

Poté je jednoduše vyndáte a hodíte rovnou do oleje.

Ani v tomto případě ale však neopomeňte květák povařit, před obalováním a mrazením.

Naposledy aktualizoval David dne .
Přiřazeno: